Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de zoekopdracht Ga naar de hoofdnavigatie
We werken met man en macht om alle bestellingen zo snel mogelijk te verwerken, maar het zal iets langer duren voordat je pakketje aankomt. Weet dat jouw geduld bijdraagt aan een groenere wereld.
Dankzij jou bloeit de natuur! Onze wildebloemenzaden en inheemse planten vliegen de deur uit en dat is geweldig nieuws voor de biodiversiteit. We werken met man en macht om alle bestellingen zo snel mogelijk te verwerken, maar het zal iets langer duren voordat je pakketje aankomt. Weet dat jouw geduld bijdraagt aan een groenere wereld.
Naar de startpagina
Naar de startpagina

Wel of niet maaien in mei?

Maai mei niet – of wel?

In het voorjaar maaien we massaal ons gazon weer strak. Onder het motto ‘maai mei niet’ of ‘ik doe niets voor de natuur’ hoor je steeds vaker dat je het gazon in het voorjaar beter niet kunt maaien. Maar soms zie je in gemeentelijke bermen of parken juist in mei wel gemaaid worden. Hoe zit het nou, kun je beter wel of niet maaien in mei?

Maai Mei Niet voor een bloemrijk gazon

Maai mei niet is vooral bedoeld voor gazons. Die worden zeer regelmatig – om de week – kort gemaaid, terwijl er soms al leuke kruiden tussen het gras staan. Madeliefje, Duizendblad, Gewone ereprijs, allemaal mooie bloemetjes, maar door het vele maaien zie je ze in een gazon vaak nauwelijks bloeien. En dat is zonde, want geen bloemen, betekent geen voedsel voor bijen en andere insecten. Door eens een maand een maaibeurt over te slaan komt er ineens wél veel in bloei, waardoor bijen en andere insecten voedsel kunnen vinden op het moment dat er verder nog niet zo veel bloemen te vinden zijn. Zo ga je van gras gazon naar bloemrijk gazon!

Wanneer maai je juist wél in mei?

In een wildebloemenweide of bloemrijk grasland adviseren we om soms wél in mei te maaien. Juíst om meer bloei te krijgen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar vooral wanneer gras erg de overhand krijgt, is maaien in mei juist wél nodig. De grassen groeien eerder dan de kruiden, waardoor de kruiden overgroeit kunnen raken Tegen mei komen grassen net in bloei, en door juist dan te maaien – en het maaisel af te voeren – neem je veel energie weg uit de grassen, en geef je ruimte aan de kruiden die in de zomer tot bloei kunnen komen. Doe je dat niet, dan heb je het risico dat grassen de kruiden gaan overwoekeren.

Cultuurlandschap

Zou je helemaal niet meer maaien en de natuur z’n gang laten gaan, dan nemen vaak eerst de grassen de boel over, gevolgd door brandnetels, bramen, en uiteindelijk komen er kleine struikjes en bomen in en wordt het ten slotte bos. Een bloemrijk grasland met veel bloeiende kruiden is juist onderdeel van ons eeuwenoude cultuurlandschap en door de mens gemaakt. Zonder het te weten, hebben de boeren van vroeger bijzondere vegetaties laten ontstaan in hun hooilanden, door het gras en de kruiden één of twee keer per jaar te hooien. Door kleinschalig te werken kregen de bloeiende kruiden steeds kans om terug te komen, en voelden ook veel wilde dieren zich hierin thuis.

Het maaien in mei op wat voedselrijkere gronden gaat dus niet over een gazon, maar over wat we een bloemrijk of kruidenrijk grasland noemen. Dit bevat naast grassen, vooral wat hogere, meerjarige kruiden die jaarlijks opnieuw uitgroeien tot een bloeiende plant. Soorten als Knoopkruid, Rolklaver of Beemdkroon zijn erbij gebaat om één of twee keer per jaar gemaaid te worden, maar zo vaak maaien als een gazon overleven ze niet. Typische gazonsoorten zoals Madeliefje of Smalle weegbree houden juist van vaker maaien, zodat het gras laag blijft. Sterker nog: in een hoger groeiend grasland waarin maar twee keer per jaar gemaaid wordt, zal je de Madelief niet terug zien. Maar elke week maaien is zelfs voor het Madeliefje te veel om nog in bloei te kunnen komen. Dus: laat voor je gazon in mei gerust eens de maaimachine staan, maar in een bloemrijk grasland kan maaien in mei juist nodig zijn om meer bloemen te krijgen!

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Weitere Beiträge
  • Geveltuinen
    Geveltuinen
    Een aanwinst voor de stad
    Mehr lesen
  • Ecologisch hovenier
    Ecologisch hovenier
    Kracht van streekeigen planten
    Mehr lesen
  • Koester de paardenbloem!
    Koester de paardenbloem!
    27 april 2025: Dag van de Paardenbloem
    Mehr lesen
  • Dakbloemenweides
    Dakbloemenweides
    Succesvolle vergroeningsactie met dakbloemenweides
    Mehr lesen
  • Tuinvogeltelling 2025
    Tuinvogeltelling 2025
    Wij telden mee
    Mehr lesen
  • ‘Ik ben een voedselproducerende natuurbeheerder’
    ‘Ik ben een voedselproducerende natuurbeheerder’
    Productief kruidenrijk grasland
    Mehr lesen
  • ‘Zelfs iemand die er weinig verstand van heeft, kan hiermee uit de voeten’
    ‘Zelfs iemand die er weinig verstand van heeft, kan hiermee uit de voeten’
    Gemeentemengsels in de praktijk
    Mehr lesen
  • Greenfluencer 2024
    Greenfluencer 2024
    Jojanneke en Jasper zijn genomineerd
    Mehr lesen
  • Een heggenrevolutie!
    Een heggenrevolutie!
    Heggen spelen een cruciale rol voor biodiversiteitsherstel
    Mehr lesen
  • 'Als beheerder is het belangrijk om je te realiseren dat alles met elkaar verbonden is.'
    'Als beheerder is het belangrijk om je te realiseren dat alles met elkaar verbonden is.'
    Groenbeheer in Westerkwartier
    Mehr lesen
  • Een Friese boerderij met een ideaal
    Een Friese boerderij met een ideaal
    Artikel in de Volkskrant
    Mehr lesen
  • 'Gelukkig is biodiversiteit echt een thema tegenwoordig.'
    'Gelukkig is biodiversiteit echt een thema tegenwoordig.'
    Dijkversterking Wolferen-Sprok
    Mehr lesen