Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de zoekopdracht Ga naar de hoofdnavigatie
We werken met man en macht om alle bestellingen zo snel mogelijk te verwerken, maar het zal iets langer duren voordat je pakketje aankomt. Weet dat jouw geduld bijdraagt aan een groenere wereld.
Dankzij jou bloeit de natuur! Onze wildebloemenzaden en inheemse planten vliegen de deur uit en dat is geweldig nieuws voor de biodiversiteit. We werken met man en macht om alle bestellingen zo snel mogelijk te verwerken, maar het zal iets langer duren voordat je pakketje aankomt. Weet dat jouw geduld bijdraagt aan een groenere wereld.
Naar de startpagina
Naar de startpagina

Stenen eruit, planten erin

Het is een trend geworden: We zien dat veel burgers kiezen voor een onderhoudsvriendelijke tuin en dat zij de prachtige planten en kleurrijke bloemen vervangen door stenen. Deze onderhoudsvriendelijke tuinen worden links en rechts soms zelfs gepromoot. Informatie over de negatieve gevolgen van deze verstening hoor je niet veel. 

De verstening van de tuinen heeft namelijk niet alleen invloed op de biodiversiteit – immers minder groen in de tuin betekent minder ruimte voor insecten en vogels – maar verstening heeft ook invloed op het klimaat in de tuin en de afvoer van regenwater. Hieronder leggen we uit waarom.

Verstening en klimaatsverandering 

U heeft vast wel gemerkt dat de temperatuur in bebouwd gebied (zoals een stad) een stuk hoger ligt dan de temperatuur op het platteland. Warmte blijft boven deze ‘stenen’ oppervlaktes langer hangen. Deze bebouwde gebieden worden ook wel hitte-eilanden genoemd en de temperatuur kan er meer dan 8 graden Celsius hoger zijn dan in de omgeving! Als het op een tropische dag bijvoorbeeld 35 graden is, kan het op een hitte-eiland wel 43 graden worden. Deze hogere temperaturen brengen problemen mee voor de gezondheid van mensen en kunnen zelfs leiden tot meer sterfgevallen. Om deze hitte-eilanden tegen te gaan zijn meer bomen en planten nodig. Zij verdampen water waardoor de omgeving afkoelt. Daarnaast zorgen bomen voor schaduw. Je kunt dus je eigen klimaat regelen met de hulp van planten! 

Verstening en wateroverlast
Vindt u ook niet dat de laatste tijd meer harde regenbuien lijken te vallen? In tegenstelling tot bomen en planten kunnen stenen geen water opslaan. Verstening zorgt er dus voor dat tijdens de (hoos)buien het water direct afgevoerd wordt naar het riool. Er komt hierdoor een grote druk op de aanwezige riolering en bij langdurige (hoos)buien kan dit zelfs leiden tot wateroverlast en kunnen straten en kelders overstromen. Bovendien komt er steeds meer regenwater in het riool en eindigt er steeds minder water als grondwater. En dit brengt meer kosten met zich mee voor de gemeente.

Verstening en afname biodiversiteit

Bovendien zorgt de verstening er voor dat bomen en planten minder ruimte hebben. Dit zorgt weer voor een afname van dieren zoals egels, vogels, vlinders, wilde bijen en andere insecten. Zonde! Want (inheemse) planten en dieren zorgen niet alleen voor een mooiere leefomgeving, maar het inspireert onze kinderen ook om met grote zorg om te gaan met onze planeet. 

Als bewoner is uw hulp tegen verstening onmisbaar. Zeker als u bedenkt dat ongeveer 40% van de stedelijke oppervlakte in bezit is van particulieren. Ons advies is dan ook: Tegels eruit en (inheemse) planten er weer in! Elke tegel helpt. Onze bloemenweide-adviseurs helpen u hier graag bij. Op www.cruydthoeck.nl en www.deheliant.nl kunt u inheemse wilde plantenzaden en wilde planten vinden. 

Voor meer informatie over deze problematiek verwijzen we u ook graag naar Operatie Steenbeek – één van onze samenwerkingspartners. Zij hebben als doel om de burgers weer te enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen. Zij organiseren inspirerende lokale bijeenkomsten en hebben veel kennis in huis. Meer informatie kunt u vinden op www.operatiesteenbreek.nl.

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Andere blogartikelen
  • Geveltuinen
    Geveltuinen
    Een aanwinst voor de stad
    Mehr lesen
  • Voor elke regio een eigen bijenrestaurant
    Voor elke regio een eigen bijenrestaurant
    Artikel in Trouw
    Mehr lesen
  • Ecologisch hovenier
    Ecologisch hovenier
    Kracht van streekeigen planten
    Mehr lesen
  • Koester de paardenbloem!
    Koester de paardenbloem!
    27 april 2025: Dag van de Paardenbloem
    Mehr lesen
  • Duizenden ‘streektuinen’
    Duizenden ‘streektuinen’
    Artikel in Genoeg Magazine
    Mehr lesen
  • Dakbloemenweides
    Dakbloemenweides
    Succesvolle vergroeningsactie met dakbloemenweides
    Mehr lesen
  • Bezoek onze open dag!
    Bezoek onze open dag!
    Nieuwsgierig naar onze kwekerij? Onze open dag is 7 juni 2025
    Mehr lesen
  • Greenfluencer 2024
    Greenfluencer 2024
    Jojanneke Bijkerk en Jasper Helmantel
    Mehr lesen
  • Tuinvogeltelling 2025
    Tuinvogeltelling 2025
    Wij telden mee
    Mehr lesen
  • ‘Ik ben een voedselproducerende natuurbeheerder’
    ‘Ik ben een voedselproducerende natuurbeheerder’
    Productief kruidenrijk grasland
    Mehr lesen
  • ‘Zelfs iemand die er weinig verstand van heeft, kan hiermee uit de voeten’
    ‘Zelfs iemand die er weinig verstand van heeft, kan hiermee uit de voeten’
    Gemeentemengsels in de praktijk
    Mehr lesen
  • Een heggenrevolutie!
    Een heggenrevolutie!
    Heggen spelen een cruciale rol voor biodiversiteitsherstel
    Mehr lesen