Oprtichting ENSPA
Jojanneke en Jasper reisden afgelopen week naar Oostenrijk voor de officiële oprichting van ENSPA (European Native Seed Producers Association). ENSPA is een samenwerkingsverband van kwekers van inheemse wilde bloemen zaden uit heel Europa. Van Finland tot Portugal en van Italië tot Schotland.
Eerder waren er bijeenkomsten in 2017 en in 2018 waarna een werkgroep aan de slag is gegaan om een officiële organisatie te vormen. Cruydt-Hoeck is vanaf het begin een actieve partner geweest in dit initiatief als onderdeel van de werkgroep. Jojanneke is nu verkozen tot voorzitter van de organisatie.
‘Het is voor ons zeer inspirerend en motiverend om contacten te hebben met deze gepassioneerde wildeplantenzadenkwekers uit heel Europa. We willen in feite allemaal hetzelfde: met meer goede zaden van genetische lokale herkomst werken aan meer biodiversiteit. We kunnen veel van elkaar leren, maar we voelen ons door deze contacten vooral ook moreel gesteund om de schouders eronder te zetten.
Tijdens deze bijeenkomst zijn we onder andere bezig geweest met het afwikkelen van de formaliteiten die bij het oprichten van een organisatie horen. Nu we een officiële organisatie zijn kunnen we echt aan de slag, want dat willen we als kwekers natuurlijk het liefste!’ Aldus Jasper Helmantel.
De doelstelling van de ENSPA is meervoudig, maar het draait vooral om het uitwisselen van kennis en ervaring tussen kwekers over productiemethoden, kwaliteitsbepaling, mechanisatie en controleerbare lokale herkomst. Het kweken van inheemse wilde planten zaden is complex en gespecialiseerd. Hoewel er veel kennis en ervaring beschikbaar is over het produceren van zaden van gecultiveerde voedselgewassen en sierbloemen, is deze kennis niet altijd van toepassing op de wilde planten die we inzetten voor de verbetering van de biodiversiteit.
Door het uitwisselen van kennis en ervaring met collegakwekers uit andere landen kunnen we allen meer leren en kunnen we meer zaden kweken van hoge ecologische en genetische kwaliteit om tot een optimale biodiversiteitherstel te komen.
We waren te gast bij het Oostenrijkse landbouwinstituut HBLFA Raumberg-Gumpenstein waar Dr. Bernhard Krautzer en zijn team al 30 jaar werkt aan het verzamelen en vermeerderen van wilde plantenzaden uit Oostenrijk voor de genenbank en om deze in te zetten voor ecologisch herstel. Het team gaf de leden van ENSPA een rondleiding langs de faciliteiten van het instituut, met proefvelden, opkweekruimtes, laboratorium, landbouw- en zaadschoningsmachines.
Op dit moment zijn er kwekers uit 14 landen aangesloten. De landen zijn: Frankrijk, Schotland, Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Spanje, Nederland, Zweden, Finland, Italië, Polen, Zwitserland, Tsjechische Republiek, Ierland, Engeland en Portugal. Op dit moment werken aan een “code of conduct”.