Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de zoekopdracht Ga naar de hoofdnavigatie
We werken met man en macht om alle bestellingen zo snel mogelijk te verwerken, maar het zal iets langer duren voordat je pakketje aankomt. Weet dat jouw geduld bijdraagt aan een groenere wereld.
Dankzij jou bloeit de natuur! Onze wildebloemenzaden en inheemse planten vliegen de deur uit en dat is geweldig nieuws voor de biodiversiteit. We werken met man en macht om alle bestellingen zo snel mogelijk te verwerken, maar het zal iets langer duren voordat je pakketje aankomt. Weet dat jouw geduld bijdraagt aan een groenere wereld.
Naar de startpagina
Naar de startpagina

Kan ik nog zaaien tijdens de huidige droogte?

Droogte teistert wederom ons land. De vraag 'Kan ik nu nog zaaien?’ wordt ons daarom veel gesteld. Dit vergt een genuanceerd antwoord. Zaaien kan in principe het hele jaar rond. Maar de ideale zaaitijd is in het najaar vanaf augustus tot aan oktober of in het vroege voorjaar in februari tot april. Zaaien bij extreme droogte raden we niet aan, maar het kan wèl… 

 Want misschien zijn er net glasvezelkabels ingegraven in de berm of oprit waardoor er een mooie strook kale grond zichtbaar is die ingezaaid kan worden? Of is uw nieuwe huis met tuin net opgeleverd! De ideale zaaitijd hangt niet alleen af van weeromstandigheden. Als u nu zaait, is het belangrijk om rekening te houden met een langere kiemtijd. Dit vraagt geduld. Of om water te geven. Niet één keer, maar gedurende een langere periode. In dit blog leggen we uit waar u op moet letten wanneer u tijdens een droge periode wilt zaaien of wanneer u zich nu zorgen maakt of de zaden die u gezaaid hebt nog wel gaan kiemen. 

Kiemen tijdens droogte
Zaaien in het voorjaar kan heel goed gaan, zeker als er regelmatig een buitje valt, zodat zaden kunnen kiemen en groeien. Met name op zandgrond in combinatie met langdurige droogte kan het lastig zijn in het voorjaar zaden te laten kiemen. Zandgrond houdt minder makkelijk vocht vast dan leem of klei en het warmt snel op. Na een buitje houdt kleigrond het water veel langer vast, maar bij zandgrond loopt het snel weg of verdampt het snel door de open structuur. 

Als u op drogere zandgrond toch graag in het voorjaar wilt zaaien, dan raden wij steeds aan om dit al in februari of maart te doen. Afgelopen jaar werd het in maart al droog. Dan kun je kiezen om water te gaan geven of te wachten tot er weer buien komen. Bij het zaaien van eenjarige bloemen is het wellicht wenselijk om snelle kieming te forceren, zodat u in het zelfde jaar nog bloei hebt. Bij bloemrijk graslandmengsels kunt u prima geduld oefenen tot het weer een keer gaat regenen, de zaden blijven rustig in de grond liggen wachten op vocht. 

Water geven
Als u besluit water te geven in een droge periode volstaat niet om dit maar 1 keer te doen. Dan geeft u de zaden een klein beetje vocht en worden ze een klein beetje actief, maar als het daarna weer kurkdroog wordt heeft u de zaden alleen maar moe gemaakt, waardoor kieming in de toekomst lastiger wordt. Dus als u in een droge periode water wilt geven om kieming te stimuleren is het beter om dit meerdere keren per week te doen; om uitgebreid water te geven en als het echt warm en heet weer is zelfs meerdere keren per dag. Omdat voor deze methode best veel water nodig is kunnen we ons afvragen of we dit moeten willen. Vaak komt er op een gegeven moment toch echt weer regen en dan gaat er van alles kiemen en groeien. 

De verschillen tussen met èn zonder water geven 

Om de verschillen te laten zien tussen zaaien met en zonder water geven hebben we een paar foto’s ter illustratie: de eerste foto’s is een veld ingezaaid met eenjarige akkerbloemen op 5 maart dit jaar. Hier is helemaal geen water gegeven. Er staan een paar plantjes, maar vooral ook nog veel grond zonder kiemplanten. 


Vervolgens de foto’s van een veld ingezaaid met eenjarige akkerbloemen gezaaid op 2 april. Hier is direct veel water gegeven. Door de enorme warmte overdag de afgelopen maand was het ook voor de zaden in het veld die water kregen best stressvol om te kiemen. Dit duurde dan ook twee tot bijna drie weken. Op het veld waar water is gegeven zullen het komende jaar de planten dichter op elkaar staan en sneller in bloei komen. Na de regens van afgelopen week zullen de zaden op het andere veld nu ook kansen krijgen om te kiemen. Bloei zal hier tot misschien wel een maand later beginnen. Dat maakt voor de eenjarige akkerbloemen niet uit. En gelukkig is de zomer lang!


Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Andere blogartikelen
  • Geveltuinen
    Geveltuinen
    Een aanwinst voor de stad
    Mehr lesen
  • Voor elke regio een eigen bijenrestaurant
    Voor elke regio een eigen bijenrestaurant
    Artikel in Trouw
    Mehr lesen
  • Ecologisch hovenier
    Ecologisch hovenier
    Kracht van streekeigen planten
    Mehr lesen
  • Koester de paardenbloem!
    Koester de paardenbloem!
    27 april 2025: Dag van de Paardenbloem
    Mehr lesen
  • Duizenden ‘streektuinen’
    Duizenden ‘streektuinen’
    Artikel in Genoeg Magazine
    Mehr lesen
  • Dakbloemenweides
    Dakbloemenweides
    Succesvolle vergroeningsactie met dakbloemenweides
    Mehr lesen
  • Bezoek onze open dag!
    Bezoek onze open dag!
    Nieuwsgierig naar onze kwekerij? Onze open dag is 7 juni 2025
    Mehr lesen
  • Greenfluencer 2024
    Greenfluencer 2024
    Jojanneke Bijkerk en Jasper Helmantel
    Mehr lesen
  • Tuinvogeltelling 2025
    Tuinvogeltelling 2025
    Wij telden mee
    Mehr lesen
  • ‘Ik ben een voedselproducerende natuurbeheerder’
    ‘Ik ben een voedselproducerende natuurbeheerder’
    Productief kruidenrijk grasland
    Mehr lesen
  • ‘Zelfs iemand die er weinig verstand van heeft, kan hiermee uit de voeten’
    ‘Zelfs iemand die er weinig verstand van heeft, kan hiermee uit de voeten’
    Gemeentemengsels in de praktijk
    Mehr lesen
  • Een heggenrevolutie!
    Een heggenrevolutie!
    Heggen spelen een cruciale rol voor biodiversiteitsherstel
    Mehr lesen