Gebruik inheemse en autochtone planten en zaden voor meer biodiversiteit

Gebruik inheemse en autochtone planten en zaden voor meer biodiversiteit

Als Cruydt-Hoeck benadrukken we vaak dat het gebruiken van inheemse en autochtone planten en zaden het beste is wanneer je de biodiversiteit wilt versterken. Maar hoe zit dat? En hoe kun je uit het grote aanbod van planten en zaden(mengsels) de juiste keuze maken om de biodiversiteit van jouw locatie wel te bevorderen? We leggen het in deze blog uit.

Je hebt misschien wel van de term ‘inheems’ gehoord. Met inheemse soorten bedoelen we de soorten die binnen hun natuurlijke verspreidingsgebied voorkomen. Dit gebied kan heel groot zijn. Knoopkruid komt bijvoorbeeld in Nederland voor, maar ook in landen zoals Polen en Spanje. De Knoopkruid in Nederland heeft zich aangepast aan ons klimaat, terwijl de Knoopkruid in Spanje zich heeft aangepast aan een mediterraan klimaat. Het is dezelfde plant, maar er zijn ook veel verschillen.

Autochtoon gaat nog een stapje verder dan wild. Toen de temperaturen na de ijstijd weer stegen, migreerden planten op eigen kracht weer langzaam terug naar onze streken. Dit duurde duizenden jaren. De planten bleven zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden en deze aanpassingen zijn opgeslagen in het DNA. Nakomelingen van deze planten in onze regio noemen we autochtoon. Planten houden zich natuurlijk niet aan grenzen, daarom spreken wij zelf bij autochtoon van het gebied in de Noordzee laagland delta.

Onze autochtone planten zijn dus aangepast aan Nederlandse omstandigheden. Zij zijn expert in het omgaan met erg natte winters, terwijl dezelfde plant in Polen goed kan omgaan met koude winters met veel sneeuw. Bovendien hebben onze planten een perfecte match met onze insecten. Autochtone planten delen samen met onze insecten een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. In al die jaren zijn de planten en insecten heel kunstig op elkaar afgestemd geraakt. Planten uit lokale zaadbronnen bloeien op het juiste moment en bieden daardoor op het juiste moment voedsel aan lokale populaties van vlinders, wilde bijen en andere insecten én hun larven. 

Exotische en gecultiveerde planten zien er vaak heel kleurig uit, maar hebben niet altijd het gewenste effect op de biodiversiteit. Exoten bieden wel nectar en stuifmeel voor de minder kritische insecten, maar zijn geen voedselplant voor de larven en rupsen. Gecultiveerde planten, zoals dubbele korenbloemen, hebben vaak slecht bereikbare nectar en ook de hoeveelheid nectar en stuifmeel kan veranderd zijn door het cultiveren. Hierdoor zijn deze planten minder goed bruikbaar voor onze insecten. 

Daarom is het voor Cruydt-Hoeck zo belangrijk om met regionaal materiaal te werken en steken we veel energie in onze regionale zadencollectie. In onze webshop vind je een groot aanbod van natuurvriendelijk gekweekte autochtone zaden en planten. En daar zijn we best wel een beetje trots op. 

Bestel inheemse wilde bloemen hier 

Meer weten? Stichting Het Levend Archief wil de genetische diversiteit van wilde planten veilig stellen door zaden te verzamelen van inheemse plantensoorten en deze op te slaan in de Nationele Zadencollectie. Daarnaast wil Stichting Het Levend Archief zadenteelt stimuleren van inheemse plantenzaden van autochtone herkomst voor toepassing in tuin, park, openbaar groen en landschap.Lees meer

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Dijkversterking Wolferen-Sprok
1 november 2024
Blauwe netwerken
31 oktober 2024
Blog
Een geveltuin met inheemse planten
10 oktober 2024
Blog
Tuindierendag
4 oktober 2024
De Doelen Rotterdam
1 oktober 2024
Blog, Over Cruydt-Hoeck, In de media
We komen al een heel eind als iedereen in zijn tuin twee à drie wilde bloemen plant
14 juni 2024
Blog
Planten waar slakken niet van houden
13 juni 2024
Blog, Project, Over Cruydt-Hoeck
Fryske Siedmingsels
10 juni 2024
Blog, Advies
Wel of niet maaien in mei?
2 mei 2024
Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023