De ideale zaaitijd komt er aan, hier vijf zaaitips
De ideale zaaitijd is in het najaar. In de natuur laten de planten immers ook in deze tijd hun zaden vallen. Met deze handige zaaitips kun je direct aan de slag.
1. Verwijderen aanwezige begroeiing
Voordat u gaat zaaien, is het verstandig om eerst de aanwezige begroeiing weg te halen. Wilt u bijvoorbeeld een kleurrijke bloemenweide op de plek waar nu een groen grasmat ligt, dan moet u eerst het gras weghalen. Het lukraak uitstrooien van zaden of een zadenmengsel over een bestaande vegetatie heeft namelijk weinig zin, omdat de zaden worden verdrongen door de reeds aanwezige vegetatie.
2. Grond zoveel mogelijk met rust laten
Wij raden aan, naast het wegnemen van de zoden, de grond zoveel mogelijk met rust te laten. Wanneer u de bodem zo min mogelijk ‘stoort’, voorkomt u dat onkruidzaden en voedingsstoffen uit de ondergrond geactiveerd worden.
3. Veel ongewenste kruiden
Zitten er veel onkruidzaden in de bodem? Dan kunt u deze terugdringen met de ‘valszaaibedmethode’. Hierbij maakt u een zaaibed geheel zaaiklaar, maar zaait u niet. U laat de onkruiden een paar keer kiemen en schoffelt deze om de 2 à 3 weken ondiep af. Dit doet u het liefst op een zonnige droge dag.
4. Oppervlakkig zaaien
Zaaien kunt u heel oppervlakkig doen. Zeer licht inharken kan, maar als u de toplaag voor het zaaien al iets heeft losgemaakt, is inharken vaak niet nodig. Een regenbui kan dan al voldoende zijn.
5. Zaaien met de hand
De meeste zaaimachines zijn niet geschikt voor het zaaien van bloemenmengsels. De mengsels bevatten zaden van uiteenlopende vormen en groottes. Zaaien doet u daarom het liefst met de hand. De zaden kunt u het beste ‘verdunnen met een vulmiddel’, bijvoorbeeld licht vochtig zand. Dit zorgt voor een betere verdeling over uw terrein. U kunt daarbij uitgaan van één kruiwagen met zand waar u één kilogram zadenmengsel doorheen kunt mengen.
Wanneer u vragen hebt over het zaaien, kunt u contact met ons opzoeken via zaden@cruydthoeck.nl of via 0516 – 44 11 44.