Blauwe netwerken

Zo versterk je de blauwe netwerken in de wijk

We hebben steeds vaker te maken met droge hete zomers, maar ook met veel regenval in hele grote pieken. Wateroverlast en hittestress zijn grote problemen in de binnensteden. Vanwege de klimaatverandering worden deze extremen steeds groter, we zullen daarom naar een veel veerkrachtiger watersysteem moeten. Iedere regendruppel die valt moet ter plekke de grond in. Gelukkig stellen steeds meer gemeenten eisen aan waterberging bij nieuwbouw en bij herontwikkelingen, met als doel een klimaatbestendige inrichting van het stedelijk gebied. Hierbij zes tips voor groenbeheerders voor meer blauwe netwerken in de wijk!

+ Verbeter de bodemstructuur

Een gezonde bodem is beter in staat om water te laten infiltreren en vast te houden. Een gezonde bodem met veel bodemleven, zoals wortels, wormen en micro-organismen, is losser en beter doorlucht. In een wildebloemenweide wordt het bodemleven gestimuleerd. Inheemse planten hebben namelijk diepe en gevarieerde wortelstelsels waarmee ze water opslaan tijdens dagen met veel regen (en water uit de bodem halen tijdens hete, droge zomers). Zo neemt een bloemenweide twee keer sneller water op dan gemaaid gras.

+ Plant én bescherm bomen

Bomen vergroten de waterbergende capaciteit doordat ze druppels in hun kroon vasthouden en de infiltratiecapaciteit van de bodem door de goede doorworteling vergroten. Bomen hebben maar één nadeel: ze groeien langzaam. Daarom is het ook van groot belang dat bestaande bomen behouden en beschermd worden.

+ Laat voegen bloeien

Waterdoorlatende of waterpasserende verharding heeft verschillende voordelen: het regenwater kan in de bodem wegzakken, het grondwater aanvullen en het riool ontlasten. Kleine buien kunnen bij al deze verhardingen zonder veel problemen direct in de bodem infiltreren. Door een laagblijvend bloemenmengsel in te zaaien kan er meer regenwater opgevangen worden. Dit komt ook de biodiversiteit ten goede en geeft bovendien een kleurrijk beeld.

Bestel M6 Bloeiende Voegen

+ Vergroen daken

In de stad van de toekomst zijn groene daken niet weg te denken. Ze zorgen voor wateropvang en afkoeling van de leefomgeving. Vaak wordt er gekozen voor sedumdaken, vanwege het lagere gewicht (dunnere substraatlaag). De diversiteit van een kruidendak is groter, waarmee de waarde voor biodiversiteit ook hoger is. Heb je de mogelijkheid, kies dan voor een kruidenrijke dakbegroeiing, voor regenwateropvang, afkoeling én een waardevolle plek voor bijen en vlinders.

Bestel D2 Dakbegroeiing

+ Aanleggen van geveltuinen

Het verwijderen van een rij tegels langs de gevel zorgt er voor dat het regenwater van de gevel en de straat in de grond kan infiltreren. Door te kiezen voor inheemse planten wordt de stedelijke biodiversiteit vergroot en met vogel- en vlindervriendelijke klimmers in de geveltuin blijft het begroeide deel van de gevel in de zomer koel.

Meer over inheemse geveltuinpakketten

+ Leg bloemrijke wadi's aan (Water Afvoer Drainage en Infiltratie)

Wadi’s worden steeds vaker aangelegd in nieuwe en bestaande wijken, om overtollig regenwater op te vangen en het daarna langzaam in de grond te laten wegzakken. Veelal worden ze beheerd als gazon. Een bloemenweide neemt twee keer sneller water op dan gemaaid gazon. Dit heeft enerzijds te maken met de meer gevarieerde doorworteling van de vegetatie en anderzijds met verdichting die op het gazon meer optreedt door bijvoorbeeld regelmatig maaien en belopen. In een meer gevarieerde doorworteling wordt ook het bodemleven beter bediend. Met name wormen zijn erg belangrijke ‘infiltratie-ingenieurs’ door hun graafbewegingen en zij zullen beter gedijen in de gevarieerde wortelzone van bloeiende vegetaties. Een kruidenrijke wadi is daarmee een oplossing voor bij zowel hevige regenval als meer biodiversiteit in de wijk.

Meer over bloemrijke wadi's

Zo werken we samen aan beter waterbeheer en meer biodiversiteit!

moorl-magazine.commentArea
Dijkversterking Wolferen-Sprok
1 november 2024
Blog
Een geveltuin met inheemse planten
10 oktober 2024
Blog
Tuindierendag
4 oktober 2024
De Doelen Rotterdam
1 oktober 2024
Blog, Over Cruydt-Hoeck, In de media
We komen al een heel eind als iedereen in zijn tuin twee à drie wilde bloemen plant
14 juni 2024
Blog
Planten waar slakken niet van houden
13 juni 2024
Blog, Project, Over Cruydt-Hoeck
Fryske Siedmingsels
10 juni 2024
Blog, Advies
Wel of niet maaien in mei?
2 mei 2024
Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023