Boekweit - Fagopyrum esculentum
Boekweit - Fagopyrum esculentum
Boekweit nog steeds een onmisbaar ingrediënt in pannenkoekenmix. Boekweit is een zeer goede nectar- en stuifmeel plant bijen voeden zich er graag mee. Het levert een aromatische honing op die zeer geliefd is.De fraaie foto hieronder toont het Klein geaderd witje (Pieris napi) op de Boekweit. Heel hartelijk dank Christien dat we deze foto mochten gebruiken.
Gebruik: Boekweit is een oud kultuurgewas wat op allerlei wijzen is gebruikt als voedselplant. Verschillende delen van de plant worden gebruikt: de bladeren zijn zowel rauw als gekookt te eten en bovendien erg lekker en gezond. De zaden van boekweit bevatten volgens de literatuur evenveel eiwit als tarwe- en roggemeel, en meer koolhydraten. Ze bevatten minder vet, minder mineralen en minder vitamines uit de B-groep dan tarwemeel. Boekweitmeel bevat veel magnesium, kalium en fosfor. Het is voedzaam en licht verteerbaar. Omwille van deze eigenschappen wordt het soms gebruikt als bakmeel. Blijkbaar bevat het te weinig gluten om het deeg voldoende te laten rijzen, dus hiervoor moet het weer gemengd worden met ander meel.
Specificaties
Bestuiving/nectar: | Vlinders, bijen, zweefvliegen |
---|---|
Bloeimaanden: | juni, juli, augustus |
Bloeitijd beginmaand: | juni |
Bloeitijd eindmaand: | augustus |
Bloemkleur: | Roze, Wit |
Eigenschappen: | Cultuurgewassen |
Geschikt voor: | Zaden voor historische akkers |
Hoogte tot: | 60 |
Hoogte van: | 15 |
Inheems/uitheems: | Niet inheems in Nederland |
Levensduur: | Eenjarige plant |
Licht: | zonnige plek |
Natuurlijke groeiplaatsen: | Akker, Verstoorde grond |
Vocht: | vochtig |
Voedselrijkdom: | niet te arme grond |
Specifieke instructies zaaien en verzorging
Algemene verzorginstructies
Boekweit nog steeds een onmisbaar ingrediënt in pannenkoekenmix. Boekweit is een zeer goede nectar- en stuifmeel plant bijen voeden zich er graag mee. Het levert een aromatische honing op die zeer geliefd is.De fraaie foto hieronder toont het Klein geaderd witje (Pieris napi) op de Boekweit. Heel hartelijk dank Christien dat we deze foto mochten gebruiken.
Gebruik: Boekweit is een oud kultuurgewas wat op allerlei wijzen is gebruikt als voedselplant. Verschillende delen van de plant worden gebruikt: de bladeren zijn zowel rauw als gekookt te eten en bovendien erg lekker en gezond. De zaden van boekweit bevatten volgens de literatuur evenveel eiwit als tarwe- en roggemeel, en meer koolhydraten. Ze bevatten minder vet, minder mineralen en minder vitamines uit de B-groep dan tarwemeel. Boekweitmeel bevat veel magnesium, kalium en fosfor. Het is voedzaam en licht verteerbaar. Omwille van deze eigenschappen wordt het soms gebruikt als bakmeel. Blijkbaar bevat het te weinig gluten om het deeg voldoende te laten rijzen, dus hiervoor moet het weer gemengd worden met ander meel.
Specificaties
Bestuiving/nectar: | Vlinders, bijen, zweefvliegen |
---|---|
Bloeimaanden: | juni, juli, augustus |
Bloeitijd beginmaand: | juni |
Bloeitijd eindmaand: | augustus |
Bloemkleur: | Roze, Wit |
Eigenschappen: | Cultuurgewassen |
Geschikt voor: | Zaden voor historische akkers |
Hoogte tot: | 60 |
Hoogte van: | 15 |
Inheems/uitheems: | Niet inheems in Nederland |
Levensduur: | Eenjarige plant |
Licht: | zonnige plek |
Natuurlijke groeiplaatsen: | Akker, Verstoorde grond |
Vocht: | vochtig |
Voedselrijkdom: | niet te arme grond |